Viden om guld

 

Guld er en af de mest populære ædelmetaller i smykkeproduktionen. Guldsmykker er holdbare og guld er tidløst og derfor er guldsmykker ideelle som vielsesringe, forlovelsesringe, dåbssmykker og andre smykker som skal være holdbare og smukke i rigtig mange år.

Vi anvender massivt guld til alle vores smykke

Guld

Guld er nok det mest elskede, efterstræbte og anvendte materiale til fremstilling af smykker gennem alle tider. De ældste danske guldfund er fra ca. 2000 år f.Krist, de er fundet på Fyn og Sjælland hvor der bl.a. er fundet halvmåneformede guldhalskæder. De ældste udenlandske guldfund er fra 4.000 år f. Kristi.

Siden tidernes morgen har mennesker været draget af guldets glød og farve. Guld er et af de få grundmetaller der forekommer i naturen og som ikke går i forbindelse med andre elementer og derfor bevarer sit smukke skær. 

 

 

Guld er evigt. Det kaldes ædelmetal for den blotte kendsgerning, at det ikke kan ødelægges ved naturlig kemisk proces og derfor tidløs. Siden oldtiden handlede civilisationer med guld og producerede guldsmykker og guldmønter, som kan findes i skibsopskyl, arkæologiske seværdigheder og på museer. For eksempel de berømte "Guld Horn" . De ældste danske guldfund er fra ca. 2000 år f.Krist, de er fundet på Fyn og Sjælland hvor der bl.a. er fundet halvmåneformede guldhalskæder. De ældste udenlandske guldfund er fra 4.000 år f. Kristi.

Guld symboliserer rigdom, evigheden, det fuldendte, troskab og lykke. Symboler som vi gerne vil bære med os i smykker i f.eks. en vielsesring af guld.

Guldets reneste form er finguld som er 24 karat guld. 24 karat guld er for blødt til, at det kan bruges til smykker, overfladen vil nemt få mærker og smykkesten ville hurtigt falde ud. For at gøre guldet mere slidstærkt og robust, bliver guld derfor blandet med andre metaller i såkaldte legeringer, som gør guld lidt hårdere og mere slidstærkt.

 

Guldets Karat

Til fremstilling af smykker, bruges der forskellige legeringer med andre metaller, som f.eks. kobber og sølv. Forholdet mellem den ren guld og de andre metaller bestemmer hvilken type karat guldet har. Det vil sige at jo højere karat, jo mere guld er der i legeringen. I tabellen herunder kan du se hvor meget finguld de forskellige karat indeholder. Resten af indholdet i guldet er andre metallerer.

 

Hos Hirsch Jewellery anvender vi udelukkende 14 eller 18 karat massivt guld i vores guldsmykker.  Vi får vores guld kontrollerede af Dansk Ædelmetal Kontrol -Force. Alle vores smykker er stemplet med et lødighedsstempel, som fortæller hvilken mængde ædelmetal der er i smykket (Karat). Derudover stempler vi altid med vores eget unikke guldsmede-navnestempel HRH - som er godkendt af Navne Stempel Registeret. I Danmark er dette lovpligtigt, så guldsmykker kan spores tilbage til forhandleren.

Danmark har meget skrappe regler om den præcise lødighed og der føres løbende kontrol, modsat nogle andre lande hvor der ikke bliver ført samme tilsyn - f.eks. Tyskland og Tyrkiet. I udlandet vil smykkerne nogle steder være stemplet med f.eks. 14K eller 22K, I Danmark er det lovpligtigt at stemple med promille på guld indhold - altså: f.eks. 585.
Karat Procent
 
Stempel i smykket
 
8 karat 33,3% 333
14 karat 58,5% 585
18 karat 75,0% 750
22 karat 91,6% 916
24 karat 99,9% 999

 

 

 

 

 

 

 

 

Massivt Guld / Forgyldning


Guld er en af de mest populære ædelmetaller i smykkeproduktionen. Guldsmykker er holdbare og guld er tidløst og derfor er guldsmykker ideelle som vielsesringe, forlovelsesringe, dåbssmykker og andre smykker som skal være holdbare og smukke i rigtig mange år. Vi anvender massivt guld til alle vores smykker.


Der er nemlig stor forskel på et smykke i massivt guld og et smykke med forgyldning. En forgyldning er - helt enkelt forklaret -når smykkerne er fremstillet i sølv og derefter "dyppet" i guld. Her påføres guldet under et elektrolytisk bad, hvor guldet bindes til sølvet. Forgyldningen kan holde længe, men vil med tiden slides af. Holdbarheden afhængig af hvor meget smykket bruges. Forgyldte smykker vil også have tendens til at oxidere, fordi sølvet reagerer med luften det omgives af og bliver mørkere. 


Smykker som skal holde i mange år eller måske livslangt holder sig smukke, når de er lavet i massivt guld f.eks. 14 eller 18 karat. Det gør de fordi guld er et ædelmetal og derfor anløber ren guld ikke. Et godt eksempel er guldhornene som vi alle kender, et arkæologiske fund der har ligget i jorden i 1000 år og i dag stadig glimter som nyt guld. 

 

 

 

Farven på guld


Guld fås i flere nuancer, hvor hvidguld, rødguld/guld og rosaguld er dem, som du oftest vil støde på. De forskellige nuancer opstår, når det rene guld legeres med andre metaller. At blande guld med andre metaller gør samtidig guldet mere slidstærk og i stand til at holde sikkert på en ædelsten.

 

Guldindholdet er det altid det samme i hvidguld; rosaguld og gult guld i f.eks. henholdsvis 14 og 18 kt. Farven på guld afhænger af de metaller, der er blandet med det rene 24 karat gule guld, for at skabe legeringen. Guldlegeringer giver forskellige farver til guldet som vi her vil beskrive.

 

 

 

Hvidguld:

Hvidguld er en legering af guld og mindst et andet hvidt ædelmetal, ofte sølv eller palladium. Hvidguld og sølv kan forveksles, men det er langt fra det samme. Forskellen på sølv og hvidguld er, at hvidguld er et materiale, som er langt stærkere end sølv og derved er det særdeles godt egnet til smykker, der skal følge dig i mange år – det kan være en forlovelsesring eller en vielsesring i hvidguld. 


Farven på hvidguld er populær til smykker med hvide diamanter, hvor det lyse hvidguld fremhæver diamantens hvide farve. For at give hvidguld en poleret hvid finish og beskyttelse, påføres der som regel en belægning af rhodium (et ædelmetal) på en base af hvidguld. Når rhodium farves sort, skabes der mørkere nuancer af hvidguld. Rhodineringen beskytter den hvide farve men skal hos de fleste gentages et par gange over en livstid, hvis man vil bevare den helt hvide frárvce i hvidguldet. Rhodineringen slides af og guldets gule farve vil kunne anes.
Hvidguld måles på samme måde som guld i karat og ligesom ved andre guldtyper vil producentstempel og lødighedsstempel altid fremgå i dine hvidguldssmykker.

 

Guld / Gult Guld / Rødguld:

Den farve vi kender bedst fra guldsmykker, er gult guld og det er den vi betegner som almindeligt guld, som jo er tættest på gulds naturlige farve.  I Danmark bliver gult guld også nogle gange kaldt 'rødguld', hvilket der er lidt forvirrende, især fordi der også findes en rødlig guldvariant – rosaguld, som vi beskriver senere. Rødguld og gult guld er altså det samme og består af en blanding af guld, sølv og kobber. Gult guld er et enormt populært materiale til mange forskellige typer smykker og anvendes ofte i forlovelsesringe og vielsesringe.

 

Rosaguld:

Rosaguld får dens unikke rosa nuance, når guldet legeres med andre metaller, typisk med kobber. Rosaguld klæder nogle hudtoner meget smukt og bidrager med noget feminint til smykket. Rosaguld måles på samme måde som guld i karat og ligesom ved andre guldtyper vil producentstempel og lødighedsstempel altid fremgå i dine rosa guldsmykker.


Mange af vores designs laver vi både i gult, rosa og hvidguld. Finder du et smykke i vores udvalg som du ønsker i en anden farve guld, kan vi ofte special designe det til dig. På den måde får du et unika smykke i guld f.eks. en specialdesignede forlovelsesring. 

 

 


Prisen på guld


Guld er et sjældent, eftertragtet og derfor dyrt metal. Prisen på guld er kun gået op de sidste mange år (se tabel) Værdien af guldet bliver baseret på udbud og efterspørgsel, som altså skaber kursen for guldet. Prisen udregnes typisk i gram rent guld - der er derfor forskellige priser på finguld, 18 og 14 kt guld f.eks.

Hos Hirsch Jewellery kan du betale for et smykke, med dit eget guld. Vi anvender dagskursen for guld til at beregne værdien af dit guld. På den måde genbruges guldet. Man skal derfor ikke undervurdere værdien af ens gamle og brugte guldsmykker. 


Genanvendt guld / recycled guld


De guldleverandører vi har valgt, forhandler kun bioguld, dvs. gammelt guld der er renset/raffineret og dermed genanvendt til produktion - recycled guld. Raffinering af det gamle guld foregår i Danmark og overholder alle EU's regler for miljø, arbejdsforhold. 


Det renset guld er 24 karat - altså finguld. Finguldet legeres med kobber og sølv, alt efter karat og farve, og vi omdanner det til et nyt design.
Hirsch laver smykker udelukkende i 18 eller 14 kt. massivt guld. Dansk Ædelmetalkontrol står for løbende stikprøver af lødighed.

 

Guld smykker


Hos Hirsch Jewellery fremstiller og designer vi guld smykker og unikke smykke designs i guld, som er håndlavet af vores guldsmede.  Vi arbejder i højkvalitets ædelmetal og ædelsten. Vores ringe, øreringe, armbånd og halssmykker er alle unikke smykke design og vi kan som regel designe og fremstille dem i både gult, rosa og hvidguld.

Ofte pryder vi guld smykkerne med diamanter, safirer eller perler. Nogle af vores unika smykker er med rå diamanter, som klæder det rustikke guld så godt. 
Vores udvalg består både af guld smykker, der er designet i både moderne og en mere klassisk stil. Smukke og skønne guld smykker, i både gult guld, hvidguld og rosaguld, skabt på vores værksted.  Udvalget af forskellige unikke smykker i guld, er en blanding af det fine, rå og glamourøse.


Kom ind i butikken eller kontakt os hvis du ønsker et guldsmykke designet eller hvis du har nogle spørgsmål.